Cauze
Cauzele exacte ale depresiei dupa nastere sunt inca neclare si necunoscute, dar modificarile nivelurilor de hormoni in timpul si dupa sarcina pot inrautati starea de spirit a unei femei. Multi factori non-hormonali pot afecta, de asemenea sanatatea pacientei pe parcursul acestei perioade. Cei mai cunoscuti factori sunt modificarile in relatiile sociale, la munca, modificari vizuale in corpul mamei, lipsa de somn, alimentatie necorespunzatoare, griji excesive cu privire la capacitatea a a-si creste copilul, timp liber mai putin sau stres.
Sentimente de anxietate, iritare si neliniste sunt comune în prima saptamana sau a doua dupa incheierea sarcinii, sentimente adesea numite postpartum sau baby blues . Depresia dupa nastere poate avea loc atunci cand baby blues nu se estompeaza sau cand semnele afectiunii incep sa fie mai puternice.
Simptome
Simptomele depresiei postpartum sunt la fel ca cele de depresie care apare în alte momente din viata. Impreuna cu o stare de spirit trista sau deprimata, s-ar putea ca mama sa aiba unele dintre urmatoarele semne: iritabilitate sau agitatie, modificari ale apetitului, sentimente de inutilitate sau de vinovatie, sentimentul ca esti retrasa sau fara legaturi cu cei din jur, lipsa de placere sau de interes în cele mai multe sau toate activitatile, pierderea de concentrare, pierderea de energie, probleme in a face sarcini la domiciliu sau locul de munca, anxietate semnificativa, ganduri de moarte sau sinucidere, probleme cu somnul etc.
Nu exista nici un test sigur pentru diagnosticul depresiei dupa nastere, iar acesta se bazeaza pe simptomele pe care pacienta le descrie mediculul sau asistentelor de specialitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu